Studio i Malmö

Till projektet

Studio i korthet:

Byggherre: Skanska Öresund.

Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen, Tema Arkitekter.

Byggentreprenör: Skanska Sverige.

Hyresgäster: Altitude Meetings, Story Hotels, BIM objects , Sparbanken Skåne, Scancoin, Refined Wicki , United Spaces, Infor, Egencia, Neo4j, Sallads & Smoothies, Sitrus, Wisegroup, Ackordscentralen, Boverket,   EY samt kontorshotell på plan 3.

Projekteringsledare: Skanska.

Konstruktör: Tyréns.

VVS-konsult: Facil, PQR.

El-konsult: Jepro.

Ventilationskonsult: Facil, PQR.

VS-entreprenör: Energoavots och Sandbäckens rör.

Ventilationsentreprenör: Energoavots, Bi-vent och Climat 80.

Sprinklerentreprenör: Power Heat.

Elentreprenör: Skanska installation/Assemblin.

Stomentreprenör: UPB.

Fasadleverantör: Ambercon.

Markentreprenör: BCA.

Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan.

Ersättningsform: Riktkostnad med Incitamentsavtal.

Entreprenadkostnad exklusive moms: 570 Mkr.

Totalkostnad: Skanskas investering är totalt cirka 680 Mkr

1 februari, 2018

  • Studio

Atrium och skybar mot Öresund på nya Studio.

I Malmös nya mötesplats Studio ryms boende, arbete och kultur i en och samma byggnad. Det är en komplex byggnad sprungen ur god samverkan och nytänkande.

I Story Hotels matsal på våning 14 i Malmös nya mötesplats Studio är utsikten över staden och Öresund otrolig. Här serveras frukost, lunch och middag och här finns också Malmös enda skybar med en rymlig terrass som rymmer många människor. Sett från ovan blir det tydligt att projektet har haft sina utmaningar vad gäller grundläggningen. Studio Malmö ligger längst ut på den Universitetsholmen, omgärdat av vatten.

Första spadtaget togs den 1 april 2014. På grund av områdets tidigare verksamhet krävdes en omfattande sanering av marken innan entreprenören kunde sätta igång med bygget.

– Det tog cirka fyra–fem månader att sanera och vi hade stora vattenproblem, berättar Johan Andersson produktionschef på Skanska Sverige.

När marken väl var renad tog grundläggningen vid. Huset vilar på cirka 700 pålar. För att säkra grunden från vatteninträngning har man jobbat med en tät spont. Huset har en helt tät, platsgjuten källare.

Planerna på att bygga en ny mötesplats i Malmö har några år på nacken. Redan 2007/08 genomförde Malmö stad en anonym markanvisningstävling i syfte att skapa något spännande på platsen.

– Det var en av de första tävlingarna där husets innehåll också spelade roll, berättar Anna Björklund, projektchef hos byggherren Skanska Öresund.

Skanska Öresund tävlade med ett förslaget Meeting Point Malmö framtaget av det danska arkitektföretaget Schmidt Hammer Lassen och tillsammans tog de hem markanvisningen. Förslaget hade tre delar.  Huset skulle innehålla boende, kontor och publika delar.

Men det tog ett tag innan man kom igång och beslutade vad huset skulle innehålla. Flera verksamheter fanns på förslag – muséum, musikhögskola, bostäder eller hotell.

– Vi jobbade med några olika ankarhyresgäster för att starta projektet. Tyvärr nådde vi inte i mål med någon av dem utan vi fick i stället vända på det och skapa ett koncept som vi sedan skulle kunna fylla med ett innehåll. Till slut kom vi fram till att vi ville ha ett koncept där vi inte var beroende av någon enskild hyresgäst, säger Anna Björklund.

Att omvandla boende från lägenheter till hotell var ett av stegen för att skapa Studio som vi ansåg gynnade konceptet.

– Nu bidrar hotellets verksamhet och receptionen som är bemannad dygnet runt till husets livlighet tillsammans med hyresgästerna Altitude Meetings, United Spaces och restaurangerna, säger Anna Björklund.

 

Det genomgående temat har varit ett försök hitta verksamheter som stödjer varandra. Resultatet är konceptet Work, Stay, Play som ger en bredd av verksamheter i huset spridd över dygnets alla timmar.

–  Vi är väldigt nöjda med konceptet. När vi började med detta var det jättesvårt att hitta referenser till det här huset. Det finns inte så många liknande, säger Anna Björklund.

För beställaren var det väldigt viktigt att huset skulle vara enkelt och lätt att hitta i.

– Vi har jobbat med att atriet ska kännas som välkomnande och som en trevlig plats att vistas på för vem som helst. Det har också varit viktigt att huset endast ska ha två entréer som båda tar en till husets reception där alla besökare får ett personligt bemötande, säger Anders Fex, projektledare på Skanska Öresund.

I Studio finns två publika våningsplan som är öppna för allmänheten. Här finns restaurang, café, mötes- och eventlokaler, co-working spaces samt atriet som vem som helst kan nyttja.

– I dag är huset fullt uthyrt. Vi har cirka 40 hyresgäster, men totalt finns cirka 80 olika företag i huset när man räknar alla dem som utnyttjar United Spaces ytor, säger Anders Fex.

Och så finns hotellet där privatpersoner – men även anställda i företagen som hyr in sig i Studio  – kan ta in vid behov. Hotelldelen består av 4 våningar med 24 rum på varje våningsplan. Det finns fyra olika rumstyper med utsikt ut mot havet eller mot staden.

I hotellrummen har man i huvudsak använt sig av prefabricerade badrum från Partab.

– Det ger bättre kontroll över processen när man bygger med prefab-badrum färdiga med allt, bara att lyfta in, ansluta och stänga igen. Annars krävs det 10 olika entreprenörer som ska trängas på liten yta i varje badrum, säger Johan Andersson.
Mycket händer i huset

Trots att Studio kanske främst är en arbetsplats så händer det mycket annat i huset också. Avsikten med den nya mötesplatsen är att det ska vara ett öppet och tillgängligt hus.

– Utmaningen har varit att skapa en trevlig plats där man faktiskt vill vara, säger Anna Björklund.

I byggnadens så kallade Blackbox kan den som vill hyra in sig för konserter, föreställningar eller fester och evenemang – eller varför inte ett lunchdisco, som det var samma vecka Byggindustrin var på besök.

– I Black Boxen ska det finnas plats för det oväntade. Bankettmiddagar, möten, teater, konserter, filminspelningar, disco eller vad man kan tänkas vilja hitta på, säger Anders Fex.

För att man ska kunna ha aktiviteter i Blackboxen utan att störa de andra verksamheterna i huset är den byggd som ett rum i rummet. Golvet vilar på Sylomerkuddar för att fånga upp vibrationer och ljud.

– Det är kritiskt att ljuden inte sprids till andra intilliggande konferensrum, säger Johan Andersson.