SPEF

SPEF är en branschorganisation för Sveriges entreprenörer och leverantörer inom murning och putsning där huvuddelen av uppdragen utgörs av fasadarbeten. Föreningens medlemmar står för merparten av de fasadarbeten som utförs i Sverige och uppdragen omfattar såväl nyproduktion som renovering. Att utveckla hantverkskunnandet är ett av föreningens viktiga syften. Som ett led i detta delar man varje år ut priset Årets Fasad.

De tävlar om Årets Fasad 2018

Årets Fasad 2018 står mellan tre starka slutkandidater. Årets tävlingsbidrag präglas tydligt av den trend där murat byggande ökat på senare år. Teglet har kommit tillbaka starkt efter flera år av tynande tillvaro i Sverige. Men även utvecklingen mot fler olika fasadmaterial avspeglas i Årets Fasad.

  • Utöver tegel och puts, som alltjämt står sig starkt på marknaden, ser vi att glas, keramik, stål och trä växer i popularitet, förklarar Roger Blomqvist, sekreterare i Årets Fasad-juryn. Spridningen mellan olika material är spännande.

Årets Fasad delas ut på Årets Bygge-galan och är ett fristående pris som lyfter fram betydelsen av gestaltning och utförande. Men utöver de estetiska värdena bedömer juryn även hållbarhet och innovationsnivå.

  • Syftet med priset är att premiera spännande och vackra fasadlösningar tillsammans med ett helhetstänkande där värden som hållbarhet, innovationsgrad, samklang med omgivande miljö och förmåga till samverkan är viktiga fortsätter Roger Blomqvist. För att vara med och tävla om det här priset krävs hög nivå av alla aktörer och i alla delar av projektet. Detta kännetecknar alla tre slutkandidater och även flertalet av de övriga bidrag som bedömts i årets tävling. Kvalitén är genomgående mycket hög.

Årets slutkandidater är:

Hållbarhetshuset, Teknikringen, KTH, Stockholm

Byggherre: Akademiska Hus

Arkitekt:  AIX Arkiteklter AB

Fasadarbetet utfört av:  SEHED Fasad AB, Stockholm på Uppdrag av Zengun

 

Maria Magdalena Kyrka, Södermalm, Stockholm

Byggherre: Maria Magdalena Församling

Arkitekt:  Calle Althof

Fasadarbetet utfört av: Puts & Plattsättning AB, Stockholm

 

Piren 2, Lindholmen, Göteborg

Byggherre:  Skanska Fastigheter Göteborg AB

Arkitekt:  KUB Arkitekter

Fasadarbetet utfört av: Skanska Sverige AB

 

Juryn består av:

Johan Onno, vd, SPEF (ordförande)

Malin Pappila, arkitekt, ÅWL Arkitekter

Roger Pohjanen, senior advisor, Riksbyggen

Catherina Fored, arkitekt, vd, HSB Norra Styor-Stockholm

Per-Anders Johansson, arkitekt, PERARK

Roger Blomqvist, konsult, juryns sekreterare